Landinformatie Colombia

Colombia is goed op weg om een populaire vakantiebestemming te worden. Tot nu toe was het land verscheurd door geweld en lieten reizigers het land angstvallig links liggen. Intussen lijkt het die dagen voorgoed achter zich gelaten te hebben, waardoor er eindelijk oog is voor de schoonheid en culturele rijkdom die het land te bieden heeft.
 

Colombia in het kort

 • Ligging op de wereld: Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan de Caraïbische Zee, in het oosten aan Venezuela, in het zuidoosten aan Brazilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador en in het westen aan Panama en de Grote Oceaan.
 • De indeling: In Colombia heb je vijf geologische regio’s, elk met hun eigen karakter. De Andes (gebergte) in het westen, de vlakke savanne in het oosten, het Amazonebekken in het zuiden, de Caribische laagvlakte, en de Pacifische regio.
 • De hoofdstad: Bogota (de nadruk ligt op de laatste lettergreep: Bogotá)
 • De taal: de officiële taal is Spaans, maar er worden meer dan 65 inheemse dialecten gesproken.
 • Munteenheid: De munteenheid is de Colombiaanse peso (COP).
 • Beste reistijd: Het regenseizoen loopt van april tot juni. De periodes december tot en met maart en juli tot en met augustus zijn dus de droogste periodes om het land te bezoeken.

Praktisch

Tijdsverschil
Colombia ligt in de tijdzone GMT -5. Het is er dus in de zomer zeven uur vroeger dan bij ons, en in de winter zes uur vroeger.

Reisstekker/spanning
De netspanning in Colombia is dezelfde als in de Verenigde staten, en de stopcontacten zijn dus ook van het Noord-Amerikaanse type. Onze apparaten zullen dus niet werken zonder adapter, deze neem je best mee.


Vervoer
Ondanks de uitgestrekte oerwouden en de hoge bergen, is in Colombia alles toch relatief goed bereikbaar dankzij een goed netwerk van autowegen en vliegroutes. Voor grote afstanden neem je een binnenlandse vlucht. Er bestaan ook lange afstandsbussen. Voor kortere afstanden zijn taxi’s een goed alternatief, deze zijn relatief goedkoop. Houd voor je eigen veiligheid geen taxi’s aan op straat, maar bestel deze telefonisch of per app bij een officiële maatschappij. De grote steden beschikken meestal ook over een goed systeem van openbaar vervoer (metro en bus, de trein is minder gebruikelijk).

Telecommunicatie: De meeste hotels hebben draadloos internet, ofwel gratis of betalend aan een lage prijs. In de grote steden zijn er belwinkels waar je in cabines kunt telefoneren. Je betaalt er per minuut. Op straat zijn er bovendien verkopers die mobiele telefoons “verhuren” per gesprek, je herkent hen aan het bordje “minutos” (ze verkopen dus letterlijk hun telefoonminuten). De landencode van Colombia is 0057. Om vanuit Colombia naar België te bellen, draai je 001 32 gevolgd door het nummer (zonder de eerste 0).

Voorzorgsmaatregelen

Colombia heeft grote stappen gezet qua veiligheid, en kan dus met een gerust hart bezocht worden. Sommige regio’s hebben echter nog steeds te kampen met criminaliteit, en daar gelden enkele voorzorgsmaatregelen.
 • Houd geen taxi aan op straat maar bestel er een telefonisch of via de receptie van het hotel.
 • Reis alleen overdag.
 • Houd waardevolle spullen uit het zicht.
 • Vermijd het gebruik van geldautomaten op straat of in het donker, want daar worden soms toeristen gedwongen geld af te halen. Ga hiervoor liever naar een bank of winkelcentrum.
 • Neem geen drank of eten aan van vreemden, en laat niemand toe jouw zakken te dragen.
 • Ga je als vrouw alleen op pad, doe dat dan overdag en laat iemand weten waar je naartoe bent. Draag gerust een trouwring als je ongewenst geflirt wil vermijden.

Cultuur, gebruiken en weetjes

Belangrijkste feestdagen en evenementen: Colombianen houden van feesten. Er zijn dan ook meer feestdagen dan we hier kunnen vermelden. Handig om te weten is dat feestdagen meestal op een maandag vallen. Ze worden “puentes” (bruggen) genoemd omdat ze een brug vormen tussen het weekend en de werkweek. Colombia telt ookheel wat festivals: het Carnaval van Baranquilla, de Feria de Cali, het Festival de Teatro Iberoamericano en de Feria de las Flores in Medellín.

Straatnamen: Handig om te weten is dat straatnamen in Colombia anders worden aangegeven dan bij ons. De straten die van noord naar zuid lopen, heten carreras, en de straten die deze kruisen zijn de calles. De straten hebben meestal geen naam, maar een nummer. Adres calle 30 # 15 betekent dat het huis gelegen is op de kruising van calle 30 met carrera 15.  
De lokale keuken

De lokale keuken

Wie Spaans kent, zal denken dat een bocadillo con queso een broodje met kaas is. En dat is ook zo: in Spanje. In Colombia betekent het iets helemaal anders. Daar is bocadillo namelijk een soort snoepgoed, gemaakt van het pulp van de zoete guave-vrucht. Dit wordt vaak geserveerd me een zoute, witte kaas voor een heerlijk contrastrijk gerecht. Bocadillo con queso is daar dus witte kaas met een blokje zoete vruchtenpasta. Zeker proberen! Op dezelfde manier betekent “un tinto” (rode wijn in Spanje) in Colombia een kleine tas zwarte koffie. Chocolade en koffie zijn de belangrijkste specialiteiten. Wil je graag eten als een echte Colombiaan? Probeer dan ook eens sancocho (maaltijdsoep), arepas (gefrituurde maïskoeken met vlees en groenten erop), patacones (gebakken banaan) en arroz con coco (dessert: rijst met kokos).

Een paar woordjes Spaans

Danku: Gracias
Goeiemorgen/namiddag/avond: Buenos días/tardes/noches
Tot ziens: Chau/hasta luego
Ik ben Belgisch: Soy belga
 
Veerle helpt je graag verder
Veerle helpt je graag verder

Veerle helpt je graag verder

Selectair Veerle Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Hoogstraat 60 A
9450 Haaltert