Cultuur

Belangrijke nationale feestdagen in Honduras zijn: Onafhankelijkheidsdag (15 september) en Columbusdag (12 oktober). In Honduras worden ook christelijke feestdagen gevierd, zoals Kerstmis (Navidad), Driekoningen en Pasen. Tussen 2 en 11 februari is het feest van de Maagd van Suyapa, de beschermheilige van het land. Pelgrims uit heel Midden-Amerika reizen dan naar het dorpje Suyapa, vlakbij de hoofdstad Tegucicalpa.
 Ook voor het vieren van carnaval moet je in Honduras zijn. In de derde of vierde week van mei wordt uitbundig carnaval gevierd in La Ceiba aan de Caribische kust. In Bajamar, in het noordoosten, staat in juli alles in het teken van het Garifuna Festival. In Copán Ruinas vindt jaarlijks van 15 tot 21 december een groot kunstnijverheidsfestival plaats.

Lokale gebruiken en gevoeligheden:
De ruïnes van Copan zijn het bekendste culturele erfgoed van Honduras. Veel gewoonten en gebruiken stammen uit de tijd van de Maya's en de tijd van de Spanjaarden. Het wordt gewaardeerd als je tijdens je reis mensen vriendelijk begroet met een simpel buenos días of buenas tardes.  Verder geldt dat ‘blote’ kleding niet op prijs wordt gesteld, zeker niet in de indiaanse dorpen. In Honduras vind je in tegenstelling tot in Guatemala weinig indianen die traditionele kleding dragen. Wanneer je afscheid neemt, dan zeg je Adios of hasta luego. Ciao of chau is een meer casual manier om dag te zeggen.
 

Lokale specialiteiten:
In Honduras moet je zeker pupusa proberen, een zacht maïspannenkoekje gevuld met spekvet of kaas. Een andere typische snack in Honduras is de anafre, een fondue van bonen, kaas en crème, die met tortillachips gegeten wordt. Bij alle hapjes en maaltijden wordt wel een pikante saus geserveerd. De saus wordt aangeduid met picante, chili, chirmol.

Van veel soorten fruit in Honduras wordt sap gemaakt, aangelengd met water of melk. In Honduras heet deze milkshake een batido.

Reis naar Honduras, in het spoor van de Maya’s. Hier sta je versteld van de oude ruïnes die je meenemen naar vervlogen tijden. Het beste gedeelte: Je bent hier bijna helemaal alleen. Honduras heeft de Caraïbische schoonheid die veel toeristen zoeken, maar nog niet gevonden hebben. Je bent hier omringd door natuur, in plaats van door andere toeristen, en kan zo genieten van de tropische schoonheid en witte stranden van het kleine landje. En vergeet ook de wondere onderwaterwereld niet te ontdekken!
 

Landen-ABC

Ligging:
In Centraal-Amerika, grenzend aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua.

Ruwe indeling:
Honduras bestaat ongeveer voor een derde uit bos, zowel dennenbossen als mangrovebossen en tropische regen- en nevelwouden. Deze regenwouden zijn het woongebied van talrijke dieren zoals beren, krokodillen, leguanen, poema's, panters, vlinders en zeeschildpadden. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, ijsvogels en toekans. Het gebied rondom de Bahía-eilanden in de Caribische Zee heeft een zeer rijke onderwaterwereld.

De hoofdstad:
Tegucigalpa

De taal:
Spaans

Munteenheid:
Lempira

De seizoenen:
Honduras heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar. Tot ongeveer 800 meter heerst er een heet en vochtig klimaat, met temperaturen die tot 45 graden kunnen oplopen. Daarboven tot ongeveer 1600 meter zitten de temperaturen tussen de 16 graden en 25 graden en nog hoger begint het koele klimaat, waar het 's nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Door het jaar heen verschillen de temperaturen in Honduras weinig. Er zijn twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november.

Honduras praktisch

Reisdocumenten:
Bij een bezoek aan Honduras dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat gedurende de hele periode van je verblijf geldig is.

Tijdsverschil:
In Honduras is het in de winter 7 uur vroeger dan in België. In onze zomertijd is dat 8 uur.

Kledijtips:
Neem vooral praktische kleding mee die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee, liefst wat langer zodat je ook meteen tegen insecten beschermd bent. Voor 's avonds of in de bergen is een trui/sweater handig. Ook stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

Reisstekker/spanning:
Als je in België woont, heb je een reisstekker nodig! Het voltage in Honduras is 110/220 volt.

Vervoer:
Net als in andere Midden-Amerikaanse landen reizen de meeste mensen per bus. De wegen zijn over het algemeen in goede staan, behalve als je naar heel afgelegen plekken gaat. Meestal heb je de keuze tussen een directo en een gewone bus. De gewone bus stopt overal waar de passagiers en de chauffeur dat maar willen. De directo stopt minder vaak en alleen in grote steden. Microbuses en Rapiditos zijn kleine busjes die steeds dezelfde route rijden. Deze busjes rijden vaker dan de grotere bussen. Er rijdt één trein in Honduras. Deze gaat twee keer per week van Puerto Cortés naar Tela en weer terug. De taxi’s hebben geen meter, dus spreek van tevoren een prijs af.

Voorzorgsmaatregelen:
Wanneer je naar Honduras reist zijn inentingen niet verplicht, wel aanbevolen. Bij aankomst ben je best voorzichtig met zonnen, want je lichaam moet zich aanpassen aan de hitte. Zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 

Shopping

Openingstijden:
De meeste winkels in Honduras zijn van maandag tot en met vrijdag, en van 10.00 tot 19.00 uur geopend, met een paar uur siësta in de middag. Veel musea zijn op maandag gesloten en op zondag is de entree gratis. Over het algemeen zijn ze tussen 9.00 en 17.00 uur geopend. Dit geldt ook voor de meeste archeologische complexen in Honduras.
 
Geldzaken:
Bijna overal worden visa en American Express creditcards geaccepteerd, met een Mastercard ligt dat iets lastiger. Geld afhalen is in grote steden zeer goed mogelijk. Let er wel op dat je bankkaart ingesteld staat op 'wereld', dat kan je aanvragen bij je bank. Zorg er ook voor dat je kleingeld op zak hebt. Taxichauffeurs, winkeliers en marktkooplui hebben meestal geen wisselgeld. Het geven van een fooi in Honduras is gebruikelijk en vormt bovendien een belangrijk deel van het salaris van obers, gidsen en anderen in de dienstensector. Meestal volstaat het om je rekening naar boven af te ronden. In de wat duurdere restaurants, bars en clubs geef je een fooi van 10% van de rekening.
 

Souvenirtips:
Typische Hondurese kunstvormen zijn houtsnijwerk en houten instrumenten. Rond de ruïnes van Copan vind je ook prachtige replica’s van Maya kunstwerken, nagemaakt in klei of steen. De ‘negatieve’ designs (in zwart-wit) van de potten en vazen in Lenca zijn ook de moeite waard. Je vindt ze daar in bijna elke pottenbakkerij. De rieten manden uit de Santa Bárbara regio en beschilderde kunstwerken gemaakt uit boomschors (regio Moskitia) zijn ook mooie en lichte souvenirs.
Veerle helpt je graag verder
Veerle helpt je graag verder

Veerle helpt je graag verder

Selectair Veerle Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Hoogstraat 60 A
9450 Haaltert