IJsland is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers met zijn vulkanen, geisers, warmwaterbronnen, gletsjers, watervallen en diepe fjorden. Ook dierenliefhebbers kunnen hun hartje ophalen: de typische IJslandse paarden, de papegaaiduikers en walvissen zijn een lust voor het oog.
 
IJsland in het kort

IJsland in het kort

  • IJsland ligt in de Noordelijke IJszee, tussen Noorwegen en Groenland.
  • De hoofdstad is Reykjavík
  • De officiële taal is IJslands, maar bijna iedereen begrijpt Engels.
  • De munteenheid is IJslandse Kroon (ISK)
  • Je hebt geen paspoort nodig, een identiteitskaart is voldoende
  • Inentingen zijn niet vereist
De vlag

De vlag

De nationale vlag van IJsland is blauw met een rood met wit kruis in het midden. Het rood symboliseert de vuur van de vulkanen, wit staat voor het ijs en blauw staat voor de bergen. IJsland wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd.
 
De seizoenen

De seizoenen

De beste periode om IJsland te bezoeken is van juni tot half augustus. Dan zijn de temperaturen zacht en heb je voldoende daglicht. In juni en juli wordt het er bijna niet donker. Wil je het noorderlicht zien? Dan waag je je kans tussen september en april. Maar let op: in de winter zijn de dagen erg kort (soms maar een paar uren licht per dag) en sommige attracties doen in de winter de duren niet open. Over het algemeen is het in IJsland niet zo koud als je zou verwachten. In de zomer ligt de temperatuur rond de 12 graden, en in de winter zakt het kwik tot het vriespunt, met af en toe een uitschieter tot -15 graden.
Kledijtips

Kledijtips

Het weer kan van de ene moment op de andere omslaan, dus breng kleren mee voor alle omstandigheden. Een dikke wollen trui, een lichte trui, een waterdichte jas, goede wandelschoenen en eventueel waterdichte laarzen. Kleed je in laagjes. In sommige maanden gaat de zon nauwelijks onder. Een slaapmasker om te kunnen slapen is dan geen overbodige luxe.
Tijdsverschil

Tijdsverschil

IJsland ligt in de Greenwich Mean Time (GMT) tijdszone. Het is er 1 of 2 uur vroeger dan bij ons. In tegenstelling tot België, maken ze geen gebruik van winter en zomeruur. Hierdoor is er een tijdsverschil van twee uur in de zomer en één uur in de winter.
 

Telefoneren

De landcode om naar IJsland te bellen is +354 (zoals wij +32 hebben voor België). Aan de kust heb je overal een goed bereik met je GSM. In het binnenland kan de ontvangst minder zijn, en op bepaalde afgelegen plekken heb je zelfs geen bereik. De goedkoopste manier om te communiceren met het thuisfront, is een gratis internetverbinding opzoeken en daar een gratis chatfunctie als Skype te gebruiken.
 
Culturele gevoeligheden

Culturele gevoeligheden

IJsland is qua geografische ligging wat geïsoleerd van de rest van de wereld en onderworpen aan extreme natuuromstandigheden. Dit merk je aan de bevolking, die een sterke verbondenheid voelt met de natuur en met elkaar. Respect tonen voor de natuur en elkaar vindt men erg belangrijk, en dat vertaalt zich in  projecten voor duurzame ontwikkeling en een uitgesproken politieke vrijheid.
Eten en drinken

Eten en drinken

De drie belangrijkste traditionele, lokale specialiteiten zijn verse vis, lamsvlees en Skyr, een soort yoghurt. Gastronomie wordt steeds belangrijker, met de opkomst van de New Nordic Cuisine. Schrik niet van een aantal traditionele gerechten die voor ons wat vreemd overkomen zoals gedroogd haaienvlees, testikels van een ram, en gekookte schapenkop. IJsland is een duur land, dus tijdens je vakantie elke dag op restaurant gaan is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook fastfoodketens en supermarkten om wat af te wisselen.
Enkele woordjes IJslands

Enkele woordjes IJslands

Hallo: góður daginn
Tot ziens: bless
Bedankt: takk
Ja: já
Nee: nei
 
Winkelen en betalen

Winkelen en betalen

De winkels zijn doorgaans open van 9u tot 18u.Typische souvenirs om mee te brengen van IJsland zijn de typische IJslandse gebreide truien (lopapeysa), poncho’s, siervoorwerpen uit lavasteen, en schoonheidsproducten die vervaardigd zijn op basis van IJslandse mineralen. De munteenheid is de IJslandse Kroon (ISK). Je kunt ter plaatse euro’s wisselen in banken of wisselkantoren. Internationale betaalkaarten worden op veel plaatsen aanvaard. Sommige winkels aanvaarden euro, maar zeker niet allemaal.
 
Veerle helpt je graag verder
Veerle helpt je graag verder

Veerle helpt je graag verder

Selectair Veerle Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Hoogstraat 60 A
9450 Haaltert